'OP DE SOFA BIJ DE TIKJESDOKTER' DE BETEKENIS EN BEHANDELING VAN PREVERBAAL TRAUMA 

                                                         'Op de sofa bij de tikjesdokter'
                                      De betekenis en behandeling van preverbaal trauma               

  

Uit onderzoek is gebleken dat kinderen al vanaf heel jonge leeftijd gebeurtenissen meemaken die zo traumatisch kunnen zijn dat ze een grote invloed hebben op hun verdere ontwikkeling en zelfs kunnen doorspelen op de volwassen leeftijd. Voor deze kinderen en hun ouders is de 'Ouder-Kind-Trauma-Therapie' ontwikkeld. Deze aanpak focust op zowel de snelle aanpak van het trauma, door middel van een specifieke toepassing van EMDR, als op het bevorderen en/of in stand houden van een gezonde ouder-kind relatie door toepassing van psychotherapeutische technieken.  Er wordt veel aandacht besteed aan het betrekken van alle belangrijke volwassenen in het kinderleven en het vinden van de juiste hechtingsfiguren die een belangrijke rol spelen in de therapie. Het kan gaan om bekende verhalen maar ook om verhalen waarbij de feiten (deels) onbekend zijn. Centraal staat de beleving van het kind. Binnen een relatief kort tijdsbestek komt er ruimte voor het herstel van de gehechtheidrelatie en het oppakken van leeftijdspassende ontwikkelingstaken.

De presentatie is een zeer beknopte kennismaking-mede aan de hand van videomateriaal- met deze vorm van traumabehandeling.

Sprekersinformatie

Drs Marianne Went is klinisch psycholoog, psychotherapeut, systeemtherapeut en supervisor EMDR (volwassenen en kinderen/jeugd). Zij is werkzaam in de KJP polikliniek Herlaarhof in Vught in het team voor traumabehandeling van infants, kinderen, adolescenten en volwassenen. Daarnaast werkt zij als vrijgevestigd psychotherapeut met cliënten van nul tot bejaard.


© 2017 Universiteit van Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin