PROCESDIAGNOSTIEK IN HET KADER VAN SYSTEEMBEHANDELING

Procesdiagnostiek in het kader van systeembehandeling

Diagnostiek van systemen (veelal gezinnen) is wezenlijk anders dan diagnostiek van het individu. Een manier om de veranderbaarheid van een systeem te onderzoeken is de balans tussen
risicofactoren versus beschermingsfactoren in kaart te brengen. Wij spreken liever van procesdiagnostiek omdat we gaande weg de behandeling (het behandelproces) gebruik maken van diverse interventies en middelen om het proces dat gaande is te onderzoeken. We zoeken naar de mogelijkheden en de onmogelijkheden in het systeem, waarin uiteraard ook aandacht blijft voor individuen in het systeem. Echter de nadruk ligt op de dynamiek tussen de gezinsleden, daarbij lettende op hierarchie, afstand, nabijheid, coalities en stagnatie in het processen. Hoe ga je daarover met het gezin in gesprek en hoe werk je samen met de gezinsleden.

In onze interactieve workshop laten we een aantal middelen en interventies zien en ervaren met behulp van een casus: risico-analyses maken met het gezin, bij stagnatie in het proces ezamenlijk bijstellen van doelen met behulp van dezelfde risico-analyses en het gebruik van de  gezinssysteem Test (GEST) . De GEST biedt een beschrijving van de interactie in het gezin - een beschrijvende diagnose -op grond van het structurele denkmodel. Ook de samenwerking met het systeem is een belangrijke indicatie voor de mogelijkheden in een behandeling.


Sprekersinformatie

  • Maaike Schuring en Ad van Duijne zijn beiden werkzaam bij de Waag.
© 2017 Universiteit van Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin